Comerços amb història del carrer del Bonsuccés i del carrer d’en Xuclà

1 març, 2012 | Barcelonins | Publica un comentari

El carrer del Bonsuccés és un carrer amb personalitat. L’ha adquirit amb el pas dels anys, en bona part gràcies al gran nombre de comerços que generació rere generació han sobreviscut al pas del temps. El comerç de proximitat és un pilar per al barri, sobretot tenint en compte que aquestes botigues compten amb una clientela fixa molt fidel. En cadascun dels casos, els botiguers i les botigueres coincideixen a afirmar que els seus clients habituals ho són perquè allà hi troben el tracte desitjat, els consells i, evidentment, els productes de més qualitat.

Aquest tram de carrer ben aviat es podrà considerar com un tros d’història. Cadascuna de les botigues ha viscut canvis econòmics i socials que els han condicionat totalment. Analitzant-ne la història hi trobem fets força insòlits. La Italiana, per exemple, està en aquest mateix local des del 1904. Va ser fundada, tal com ens explica la Carla Rivali, pel seu besavi quan aquest va arribar a Barcelona de forma inesperada. Al costat de La Italiana hi ha una merceria instal·lada en un dels quioscos de l’escala del carrer del Bonsuccés, número 12, un emplaçament insòlit i del qual, malauradament, cada vegada queden menys exemples. La Montserrat, propietària d’aquest negoci que al llarg dels anys ha hagut de reinventar-se per adaptar-se als episodis històrics que n’han condicionat l’existència, ens explica les històries que han anat passant al llarg dels anys, en aquest tram de carrer.

Bonsuccés és, doncs, un carrer on conviuen negocis històrics amb altres de moderns que han tenyit aquest racó de la ciutat d’una singularitat especial. Fets insòlits, luxes moderns i situacions quotidianes del passat ocorren diàriament en aquest carrer cèntric de Barcelona. A La Portorriqueña, per exemple, cada matí a les 11 hi podreu veure com torren el cafè rere el mostrador. L’olor intensa de cafè és una de les característiques d’aquest comerç inaugurat l’any 1904 per una immigrant porto-riquenya. Com la característica olor de làctics de la Mantequeria Puig, al costat d’aquest negoci; tots dos al carrer d’en Xuclà cantonada amb Bonsuccés. Un altre dels comerços històrics és la drogueria Noral, que es troba precisament en aquesta mateixa cantonada, sense oblidar-nos del Manantial de Salud, l’herboristeria que resideix uns números més enllà i que veureu al vídeo que us adjuntem en aquesta entrada.

Publica un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb *.

*